Co to jest demokracja?

Ustrój, który jest obecnie w Polsce zagwarantowany przez konstytucję to demokracja, czyli z greckiego rządy ludu, większość obywateli stanowi władzę, ale respektuje się prawa mniejszości. Dzięki demokracji w Polsce obywatele mają od 1989 roku wpływ na to, co się dzieje w polityce, ponieważ mogą brać udział w wyborach. Kiedyś, przed demokracją też odbywały się wybory, nie były one jednak wolne. Teraz do parlamentu startują różne ugrupowania, a o ich losie przesądzamy my, czyli wyborcy.

Najważniejszą więc cechą demokracji jest wolność wyboru. Wybieramy rząd, to decyzja większości, a tym samym wybieramy tych, którzy mają mówić naszym głosem, spełniać nasze postulaty, nas reprezentować. Demokracja więc to wolność. Po długich latach osaczenia komunizmem i wpajania haseł socjalistycznych zdewaluowały się one w zetknięciu z demokracją.

Ale demokracja została wywalczona, nie przyszła ot tak sobie. Bardzo wiele osób wierząc w jej moc i to, że będzie dla Polski dobra, straciło w walce o nią życie. Teraz, gdy ustrój ten jest już na porządku dziennym zapomina się o tym.